A Whitney Houston film [33.]
2022. december 31. írta: Filmflash

A Whitney Houston film [33.]

Én még az a korosztály vagyok, akit megviselt a hír azon a bizonyos szeles februári napon 2012-ben, hogy meghalt a világ egyik legjobb énekesnője, akit sokan csak úgy emlegettek: The Voice (a hang). Whitney Houston halálhíre mindenkit letaglózott akkoriban annak dacára, hogy tudtuk a 48 éves énekesnő komoly kábítószer- és alkohol problémákkal küzd. Bár karrierje során sikert sikerre halmozott - 200 millió eladott albummal, 2 Emmy- és 6 Grammy-díjjal büszkélkedve - magánélete korántsem volt boldog. Saját családja mindvégig kihasználta, méltatlan férfit választott párjául és meggyötörte a megfelelési kényszer is, így azt a bizonyos gyertyát a két végén égette, majd a drogokhoz illetve alkoholba menekült, ami nagyon korai halált hozott számára.

whitney_houston1.jpg

A kép forrása: LINK

Élettörténetéről Kasi Lemmons rendezőnő idén, 2022-ben készített különleges filmet, mely az "I Wanna Dance With Somebody" címet kapta (Nippy egyik slágere után). Ami a filmről számomra azonnal "lejött" a moziból kisétálva az a remekül egyensúlyozó életszerűség, mely ellentétben a júniusban megjelent Elvis filmmel valóban objektív képet ad az énekesnőről. Nem egyetlen szemszögből látjuk ugyanis, hanem több oldaláról: remek barátként, dolgozó anyaként, kételyekkel teli nőként és álmokkal teli énekesként.

Whitney Houston isten áldotta tehetség volt, amilyenből 100 évente születik egy. Élete mégis nehezen indult: szintén énekes édesanyja maximalista módon hajtotta-űzte a karrier felé, majd meg kellett küzdenie azzal is, hogy egy másik nő iránti szerelmét nem fogadja el a társadalom, végül édesapjának elnyomó, később őt kihasználó dominanciája is megviselte (húszéves korától haláláig). Mindezt mértékletes egyszerűséggel mutatja be a film. Whitney szerepében Naomi Ackie zseniálisat nyújt, egyes pillanatokban úgy érezzük, hogy valóban Nippyt látjuk a vásznon.

whitney_houston2.jpg

A kép forrása: LINK

A Whitney körüli zűrök eleinte nem viselik meg végzetesen a fiatal tehetséget, a fordulatot az énekesnőnél 5 évvel fiatalabb Bobby Brown felbukkanása hozza el. Az akkoriban 23 éves repper-fiú majdnem olyan híres énekes volt mint maga Whitney, így a kettejük közt kialakuló kapcsolatban a hírnév feldolgozása jelentette a közös platformot. Később azonban Bobby zűrös magánélete: nőügyei, italozása és kábítószeres kicsapongásai megkeserítették Nippy életét. 1992-ben mégis összeházasodtak és a frigy 1993 tavaszán egy kislánnyal ajándékozta meg az egyre többet veszekedő párt. Alighanem az a két év: 1992 és 1993 volt a csúcs-időszak, ekkor jelentek meg legszebb dalai is (mint az I Have Nothing és a Bodyguard filmzenei album) 3 Grammy díjat hozva számára.

A film lassan, fokozatosan tárja fel előttünk mindazokat a dolgokat, amelyek az énekesnőt a lejtő felé mozdították: például konfliktusait édesapjával és férjével illetve vetéléseit és egyre súlyosabb idegi kimerültségét. Ugyanakkor a másik oldalon meghallgathatjuk gyönyörű dalait is, melyek végigkísérik a filmet és amelyeket folyamatosan élvezhetünk. Jók a pozitív karakterek is, így például a manager Clive Davis szerepében Stanley Tucci és a barátnő-szerető Robyn szerepében Nafessa Williams.

whitney_3.jpg

A kép forrása: LINK

A fim tökéletesen érzékelteti az élet egyik nagy alapigazságát: életünk során számtalan pozitív és negatív kapcsolat alakítja sorsunkat és nekünk a jóakarókkal, barátokkal és pozitív emberekkel kell körbevennünk magunkat, különben olyan sorsra juthatunk, mint azok, akik bár óriási tehetségnek születtek mégis korán távoztak, például a 42 évesen elhunyt Elvis Presley és a 48 évesen meghalt Whitney Houston.

Az I Wanna Dance With Somebody egy gyönyörű film, a világ legszebb zenéivel és egy tehetséges színésznővel, aki a zenetörténet talán legnagyobb énekesnőjét formálja meg egy kitűnő rendezésben.  

BÚÉK mindenkinek!

csaillagok4.jpg

filmflash.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmflash.blog.hu/api/trackback/id/tr9118015310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ukraine war 2023.01.01. 14:55:41

Nekem nagyon tetszett ez a film, mert úgy érzem valós képest fest Whitney Houston életéről. Egyetlen kifogásom, hogy kicsit elfogult Bobby Brown szerepével kapcsolatban, hiszen az egyik jelenetben tulajdonképpen felmenti a felelősség alól, hogy ő szoktatta rá a drogokra az énekesnőt. Whitney azt mondja a filmben: "... nem okollak Bobby a történtekért, nem te vagy a felelős azért ami lettem" Valami ilyesmit mond azt hiszem. Pedig igenis felelős az egészért azzal, hogy megcsalta (sorozatban) hogy piázott folyton, hogy dogokkal kínálta. Lehet, hogy Whitney korábban is használt különböző szereket, de egy normális férj mellett leállt volna ezekkel.

Filmflash 2023.01.01. 15:55:10

@Thorazine: Ezzel egyetértek. Bobby Brown szerintem is nagy felelősséggel bír abban, hogy Whitney Houston teljesen rászokott a drogokra. Eleve azzal, hogy Ő MAGA szerezte be neki azokat. A filmben egy autogramot kérő pasas adja át neki egy tollba rejtve. De ELŐTTE Bobbyval SMS üzeneteket vált, tehát a pasas küldi neki a futárt a droggal.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.01. 18:20:36

Na most ő tényleg biszex volt, vagy Hollywood szerint ma csak az lehet rendes ember, aki minimum biszex?

Filmflash 2023.01.01. 18:58:24

@Androsz: Whitney Houston biszexualitása máig kérdéses. A film egyértelműen leteszi a voksát amellett, hogy mindkét nemhez vonzódott. Az tény, hogy asszisztense Robyn Crawford létező személy, akivel Whitney nagyon szoros barátnői kötelékben állt. De hogy több volt e köztük, nem bizonyított. Pletykák keringtek róluk akkoriban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.01. 20:18:37

@Filmflash: Pletykák... Szóval akkor az utóbbi verzióm az esélyes, a manapság kötelező nemi eltévelyedés. Nem biztos, hogy ő hálás lenne érte.

Filmflash 2023.01.01. 20:31:03

@Androsz: Szerintem meg "nem zörög a haraszt, ha nem fújja a paraszt".

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.02. 18:28:15

@Filmflash: "Nagyon is lehet valami a biszexualitásában, ha a 90-es években amikor még nem létezett a PC (political correct) annyit cikkeztek a két nő viszonyáról."

Ha a 90-es években, akkor még feltehetően bíráló éllel, pletykalapok sokat cikkeztek róla, az még nem indokolja, hogy most tényként állítsák be a filmben. Még akkor sem, ha ezt a film írói esetleg népszerűsítő szándékkal tették, ismerve a mai divathullámot. Egy pinknews.com nevű helyen így fogalmaznak a címben: "Whitney Houston: 7 times she proved to be a gay icon." Bizonyítottan melegikon. Gratulálok a dicsőséghez.

Nem tudjuk az igazságot, én a régi cikkekből sem olvastam soha semmit, soha nem hallottam a dologról, így azt sem tudjuk, hogy az énekesnő ma mit szólna ehhez az állításhoz. Már nem tudja megvédeni magát, pedig lehet, hogy védekezne, most viszont egy film bevési a közemlékezetbe. Nem ez az egyetlen káros bevésés, tulajdonképpen az életrajzi filmek állandó kára, csak Elvis Presleyt, mondjuk, én nem szerettem, Whitney Houstont viszont igen, és eléggé fájlalom még a korai halálát ahhoz, hogy megütközzek egy sokak számára nagyon kényes, bevéséssé emelt pletykán. Az, hogy ma a leszbiség menő, és a hirdetői kötelező menőséggé próbálják tenni az egész világ számára, elég erőszakosan, ez benne esetleg haragot ébresztett volna. Lehet, miért ne lehetne, hogy a hite vagy a meggyőződése ütközött ezzel a gyanúsítással, és lehet, hogy már régen is elutasította a vádat, csak ma már sajtóper nélkül meg lehet úszni ilyen kijelentést. Azért, mert valakinek van egy sülve-főve barátnője, nem szükségszerű, hogy szexeljenek. Eszembe juttatja a Heart együttes énekesnőjét, akinek a HÚGÁT egy szarházi sajtós a leszbi barátnőjének nevezte, és a csaj első dühében megírta az egyik legjobb számukat, a Barracudát. No mindegy, ez csak egy mellékszál, igazából sok szóra nem méltó, ilyen a filmipar, így jársz, ha híressé válsz.

Filmflash 2023.01.02. 20:34:46

@Androsz: Én bevallom hülyeségnek tartom, hogy csak azért mutatná egy film leszbikusnak Whitney Houstont, mert az "menő" manapság. Ez ökörség szerintem. Üldözési mániás, aki ilyesmit feltételez és túlságosan rápörgött erre a leszbi témára. És az se százas, aki EZ alapján ítéli meg az énekesnőt nem a dalai alapján. Túl van ez tolva. Ki francot érdekel, hogy a zárt ajtók mögött milyen szexuális szokási vannak a másik embernek? Whitney Houston zseniális, istenadta tehetség volt és őszintén lesz@rom, hogy kikkel mit csinált és hogyan a magánéletében. ... Az viszont, hogy a mocsodék férje rászoktatta a drogokra és csalta fűvel-fával, a lejtőre taszítva, ... na az már érdekel, mert egy sz@r alak törte kerékbe egy kivételes ember életútját.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.02. 23:03:11

@Filmflash: Én kinézem a filmiparból, hogy rátalálva a régi pletykákra akár még a menőségért is leszbinek kiáltja ki az énekesnőt. Amilyen ma a világ, én ezt már sajnos el tudom képzelni. De ebben csak az zavar, hogy ha élne, lehet, hogy tiltakozna ellene, ezt mi nem tudjuk kitalálni. Az összes többi szavaddal egyetértek, ide értve Bobby Brown fenti méltatását is.

A Több, mint testőrben Whitney Houstont a legszebb virágában láttuk és hallottuk, és ezt semmilyen pletykálkodással nem fogják már megzavarni. Ha azt mondod, hogy ez a film gyönyörű, akkor én tenni fogok vele egy próbát.

Filmflash 2023.01.02. 23:10:17

@Androsz: :) Jó film, tele Whitney Houston legjobb számaival. Nem bánod meg ha bevállalod! Jó mozizást kívánok! Tényleg!
süti beállítások módosítása