Giccses Poirot-utánzat lett az Üveghagyma
2023. január 06. írta: Filmflash

Giccses Poirot-utánzat lett az Üveghagyma

Nagy várakozással kezdtem a Tőrbe ejtve - Az Üveghagyma (Glass Onion: A Knives Out Mistery)  megtekintéséhez, már csak a parádés szereposztás miatt is, Daniel Craig, Dave Bautista, Edward Norton és Kate Hudson játékára kíváncsian. Érdekesnek tartottam az Agatha Christie regényekre emlékeztető alaphelyzetet is, melyben egy csoport ember áll a középpontban, akik közt természetesen ott van - a mesés bajuszáról, éles logikájáról és legendás ember-ismeretéről híres - Hercule Poirot magándetektív, aki mindig kinyomozza, hogy a társaság melyik tagja ölte meg az áldozatot. Ezúttal nincs Poirot (sem mesés bajusz), de van egy Poirotnak megfelelő nyomozó-figura, Benoit Blanc (Daniel Craig) és van egy csapat ember is, akik egy görög szigeten rekednek.

uveghagyma.jpg

A kép forrása: LINK

Vagyis hasonló az alapállás az Agatha Christie regényekhez: adott egy milliárdos központi karakter, Miles Bron (Edward Norton), aki csodálatos görög szigetére hívja barátait, hogy ott egy érdekes nyomozós - szimulációs játékot játsszon velük. Csakhogy ezúttal a társaságban ott van a híres nyomozó, Benoit Blanc, aki persze azonnal mindenre rájön. Viszont ezzel új sztori kezdődik: sorra halnak a vendégek és most már "élesben" játék nélkül kell(ene) kideríteni, mi folyik valójában.

A forgatókönyv és a rendezés is egyaránt a balsikerű Star Wars VIII -at rendező (The Last Jedi director) Rian Johnson kezében van, aki egy giccses Poirot-film-utánzatot készített nekünk. Nagyon "mű" az ízléstelen nyaraló - az üveg-hagymára emlékeztető épület a szigeten - csak úgy mint a szereplők ruhái, megjelenései. A karakterek nincsenek bemutatva (és felépítve), a nyomozóként tündöklő Benoit Blanc pedig Daniel Craig alakításában egy stílustalan, homoszexuális ripacs. James Bondként karizmatikus figura tudott lenni, de a piperkőc magánnyomozó figurája nagyon nem neki való.

uveghagyma2.jpg

A kép forrása: LINK

Ami a sztorit illeti: pozitívum a fordulatosság, hisz nem tudjuk mi lesz vagy merre kanyarodik a történet. De negatívum, hogy nagyon gyengék a színészi teljesítmények. Edward Norton nem a régi, a Legbelső félelemben még zseniális. Ami a többieket illeti: Dave Bautista ezúttal nem verőember és nem is akciózik, ám influencerként rém amatőr, Kate Hudson és Kathryn  Hahn pedig rendesen túltolják a karaktereiket.

Van némi akció, de egészen minimális (két gyilkossággal) a zárás pedig nem nevezhető túl ütősnek vagy hatalmas meglepetésnek. A végső értékelés erősen közepes, maximum 50%-ot érdemel, nem többet. Sajnos kihagyott lehetőség, mert lényegesen többet ki lehetett volna hozni a forgatókönyvből jobb rendezéssel, jobban kidolgozott karakterekkel és sokkal jobb színészi teljesítményekkel.

csillagok2esfel.jpg  filmflash.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmflash.blog.hu/api/trackback/id/tr4518019904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2023.01.09. 08:24:07

Nagyon szokatlan volt ez a szerep a James Bondként ismert Daniel Craigtől. Férfiatlan és piperkőc figura a filmben, nulla karizma, zéró akció. Nem állt jól neki szerintem.

Pierr Kardán 2023.01.09. 13:28:43

Hmm, lehet, hogy nem egy filmet néztünk, de szerintem jól fel vannak építve a karakterek, csak odafigyelve kell végignézni a filmet. Mindig jön információ a szereplők múltjáról, olyan a film, mint egy keresztrejtvény, fokozatosan bontakozik ki a megoldás.

Itt ráadásul kevesebb szereplőre kell figyelni, az első részben annyi volt a filmben szereplő családtag, hogy tényleg elveszítette az ember a fonalat, hogy ki kicsoda. A második részben azért figyeltek arra, hogy kevésbé szóródjon szét a néző figyelme.

A film valóban néha giccses, néha kiszámíthatóak a fordulatok, néha hülyeséget mondanak a filmben (azért nem tud hajó kikötni a szigeten, mert csak apálykor érhető el a móló; ja de egy Égei tengeri görög szigetről van szó, ahol a dagály és apály szintje között kb. 5 cm a különbség :-)).

Ettől függetlenül (sajna) messze a Nefflix kínálatának átlaga fölött van a film, szerintem 75 %-ra értékelhető.

Fritz Gerlich 2023.01.09. 13:54:32

Hmm, nálam max 25%-ot kapna ez a film annyira gyenge az egész. Semmi izgalom a karakterek unalmasak, felépítetlenek, Craig pedig egy katasztrófa benne. Giccs, ez a legjobb szó rá.
süti beállítások módosítása