Shaft - ütős akciófilm 2000-ből, 48 éves előzményekkel [27.]
2019. január 25. írta: Filmflash

Shaft - ütős akciófilm 2000-ből, 48 éves előzményekkel [27.]

A 2000 előtti évtizedekből már több sikeres akciófilmet is újra-dolgoztak és ezek közt számtalan tudott tarolni napjainkban is a népszerűségi listákon. Itt a Filmflash-en legutóbb az 1974-es Bronson-siker, a Bosszúvágy új változatát elemeztük, melyet 2017-ben Bruce Willis igyekezett újra izgalmassá tenni (szerintünk sikerrel). Most pedig Gordon Parks rendező 1971-ben elkészített klasszikusának modern verzióját választottuk elemzésre, melynek 48 éve és 2000-ben is a jól hangzó Shaft címet választották a készítők.

shaft1.jpg

Az eredeti, 1971-es változatban a kőkemény, külvárosi fekete zsaru, John Shaft karakterét Richard Roundtree alakította, ám a 2000-es filmben Samuel L. Jacksont láthatjuk keménykedni. A cselekmény egyszerű, de a script tartogat fordulatokat, sőt meglepetéseket is. Shaft ezúttal nem magándetektív, hanem hivatásos zsaru, akit tisztelnek a bűnözők és elismernek a kollégák is (az 1971-es verzió Shaft-je is felbukkan egyébként a filmben, mint Jackson nagybátyja). A nagydarab, kőkemény hekus a modern változatban egy színesbőrű fiatalember meggyilkolása ügyében kezd el nyomozni, akit egy elkényeztetett és milliárdos családból származó, fajgyűlölő srác gyilkol meg. A bírósági tárgyalásról óvadékkal meglépő (majd külföldre menekülő) ellenszenves fickót Christian Bale alakítja. Innentől a film átalakul Shaft - Walter, azaz Jackson - Bale párharccá, melybe mocskos (megvesztegethető) zsaruk és egy alvilági bandavezér, Peoples Hernandez (Jeffrey Wright) is belekeveredik. Walter hazatér, de Shaft azonnal a nyomába ered és hamarosan az egyetlen szemtanú, (egy pincérnő) elhallgattatása (vagy megmentése) lesz mindkettejük legfőbb célja. A sztori vége egyszerre rafinált, meglepő, izgalmas és véres. 

shaft2.jpg

Ami a forgatókönyvet és alapötletet illeti: nem egy egetrengető különlegesség, viszont megfogja a nézőt, az igazságért makacsul harcoló, gyengéket védelmező, ám kőkemény, szókimondó és vagány zsaru alakja, aki leszámol a korrupt rendőrökkel, maffiózókkal, sőt a gazdag, de aljas gyilkossal is. Shaft éppen olyan külvárosi vagány volt fiatalon, mint akik ellen nap mint nap fellép munkája során. Érti a "nyelvüket", ismeri gondolkodásukat és problémáikat is. Viszont ő jó útra tért és életét már a becsületes emberek védelmének szenteli, őrizve a város biztonságát. Samuel L. Jackson tökéletes megformálója a karakternek, mintha a szerepet neki találták volna ki: laza, könnyed, miközben félelmet nem ismerő és erőt sugárzó is.  

A rendezés a 90-es évek stílusában, de gyors tempóban vezeti végig a nézőt a cselekményen. Ragyogóak a párbeszédek és természetesnek hat a külvárosi szleng is a szereplők szájából. Ami a többi karaktert illeti: sajátos keresztmetszetet nyújtanak a korszak (a 2000 előtti évek) amerikai városlakóiról és az amerikai alvilág tipikus figuráiról: láthatunk besúgót, mocskos zsarut, latin maffiavezért, bérgyilkosokat és verőembereket. Kiemelkedik közülük Walter figurája, akit Christian Bale hitelesen jelenít meg. A milliárdos apuka árnyékában felnőtt huszonéves egész életében mindent megkapott (az őszinte szeretet kivételével), így mindenki felett álló gőggel tekint a világra, lenézve másokat. Az ifjú Walternél hamar kialakult a fajgyűlölet is (szadizmussal és kegyetlenséggel keverten) mely az előbb említett alapbeállítottsággal együtt a történet elején egy színesbőrű srác agyonverésére sarkallja. Shaft szintén színesbőrű, ami sajátos színezetet ad a sztorinak, a faji problémák megidézésével. 

shaft3.jpg

A két Shaft (az 1971-es és a 2000-es főszereplők)

A 2000-ben készült Shaft egyszerre akciófilm, thriller és krimi. Erőssége a pörgős rendezés, a kiszámíthatatlan (és érdeklődést fenntartó) történetvezetés, a jól "eltalált" karakterek sokasága és Samuel L. Jackson játéka. Negatívumot nehéz találni, de Shaft alakjának idealizálása, már-már mesehősökre emlékeztető "jósága" (bátor, igazságszerető, legyőzhetetlen alakban megjelenítése) afféle "Amerika kapitány" naivitással ruházza fel a figurát, kicsit hatásvadász "művagánysággal" kiegészítve a karaktert. Jackson azonban sokat tud javítani az egészen és a végeredmény egy ambivalensen szórakoztató főhős, egyszerre túlzó és hihető vonásokkal. 

A Filmflash elsősorban a 90-es évek akciófilm rajongóinak ajánlja a Shaft -et, illetve mindazoknak, akik szeretik a pörgős sztorikat, a jó és rossz klasszikus küzdelmét és a vagány rendőrkarakterek igazságosztásait. Értékelésünk: 80%.

csaillagok4.jpg

filmflash_kicsi_szeles.jpg

2019.01.25.(22:14)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmflash.blog.hu/api/trackback/id/tr7714588684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása