25 bármikor újranézhető film, az elmúlt 40 évből [8.]
2018. február 09. írta: Filmflash

25 bármikor újranézhető film, az elmúlt 40 évből [8.]

Tökéletesen szubjektív, hogy ki milyen filmeket tart "sokszor újra nézhetőnek" (olyan is van, akinek NINCS ilyen kategória), de a legtöbbünk számára a legjobb, legszórakoztatóbb (nem feltétlenül a legmélyebb) filmek tartoznak ide. Azért tudjuk sokszor megnézni ezeket, mert mindig élményt nyújtanak, újra átélhető izgalmakat, kalandokat, vicceket, poénokat, vagy éppen megható érzéseket. Nézzük, mi milyen filmeket sorolunk ide, (nem rangsorolva a 20 alkotást). 

Sherlock Holmes (2009) 1

sherlock_homes.jpg

Akciófilm, rendező: Guy Ritchie, főszerepben: Robert Downey Jr, Jude Law, Rachel McAdams. (port) Látványos nyomozás, egyedi poénokkal, párbeszédekkel a XIX. századi London utcáin, miközben lenyűgöző akciójeleneteket és akrobatikus verekedéseket láthatunk. Izgalmas, rejtélyekkel teli történet, pörgős rendezéssel. Robert Downey Jr. nagyot alakít, Juda Law szenzációs, Rachel McAdams pedig gyönyörű. Élvezetes, szórakoztató mozi, 128 percben.

Kéjjel nappal (2010) 2

Akció-vígjáték, rendező: James Mangold, főszerepben: Tom Cruise, Cameron Diaz (port) Lendületes és akció-dús sztori, melyben Tom Cruis élvezetes alakítást nyújt, Cameron Diaz pedig végtelenül szexi. Egzotikusak a helyszínek és humorosak a párbeszédek, melyek oldják az akciók teremtette izgalmas légkört. Kémek, nemzetközi bűnözők és a CIA játszanak egymással macska-egér harcot ebben a jól kitalált sztoriban, egyetlen percnyi "üresjárat" vagy unalom nélkül.

Kelly hősei (1970) 3

Az egyetlen a listán, amelyik 40 évnél régebbi. Háborús film, rendező: Brian G. Hutton, főszerepben: Clint Eastwood, Donald Sutherland, Telly Savalas (port) Egy amerikai katonákból álló egység magánakciója egy front mögötti bank aranykészletéért. A csapat tagjai közt szinte baráti a viszony, beszélgetéseik szabad-szájú, poénos dialógusok. A film bepillantást enged a második világháborús amerikai hadsereg belső, laza világába. A Kelly hősei egy akciókkal, izgalmakkal és humorral teli háborús sztori.

Birodalom visszavág (1980) 4

Kalandfilm, rendező: Irvin Kershner, főszerepben: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher (port) Az egyik legjobb, valaha készült film, a Star Wars univerzum legjobbja. Kaland, akció, fantázia, humor, romantika és lenyűgöző látványvilág ütős mixe az egész. A hoti csata, a hatalmas lépegetőkkel lenyűgözi az embert, a legjobb scene az időközben 9 részesre bővült sorozatban. Akárhányszor megnézhető, mindig jó szórakozást ígér.

Sárkány csókja (2001) 5

Akciófilm, rendező: Chris Nahon, főszerepben: Jet Li, Tchéky Karyo, Bridget Fonda (port) Az egyik legjobb akciófilm, amit valaha forgattak. Jet Li egészen elképesztő jeleneteket produkál, egyszerre akrobatikus amit csinál és a harcművészet legjobbja. A sztori is jó, van benne izgalom, humor, illetve lenyűgöző látvány. Lehetetlen NEM élvezni, mert valahogy működik az egész. 

Hölgyem isten áldja (2004) 6

Vígjáték, rendező: Richard Benjamin, főszerepben: Jeff Daniels, Patricia Heaton (port) Bár a sztori első feldolgozása 1977 -ben még Richard Dreyfuss - Marsha Mason pároshoz kötődik, a 2004 -es Jeff Daniels - Patricia Heaton duó sokkal jobb. A filmet párbeszédeik és humoros szövegeik dobják fel nagyon. Az ember végigröhögi a sztorit, miközben magával ragadja a történet. Daniels sziporkázó alakítást nyújt. Szórakoztató mozi minden korosztály számára.

Bourne rejtély (2002) 7

Thriller, rendező: Doug Liman, főszerepben: Matt Damon, Franka Potente (port) Óriási sikerrel került a mozikba  annak idején, 16 évvel ezelőtt, így további 4 rész készült belőle (sajnos egyre csökkenő színvonallal). Ám az igazi a legelső, 2002 -es fejezet volt, melyben az akkor még csak 32 éves Matt Damon alakítja a profi ügynöknek kiképzett Jason Bourne -t. Látványos, izgalmas akciófilm, miközben rejtélyekkel teli thriller is. Kihagyhatatlan.

Lovagregény (2001) 8

Kalandfilm, rendező: Brian Helgeland, főszerepben: Heath Ledger, Paul Bettany, Shannyn Sossamon (port) Sokan bírálták ezt a vicces jelenetekkel és párbeszédekkel teli történelmi vígjátékot azzal, hogy elrugaszkodott a múlt realitásaitól (egyébként nem), ám ez a film éppen attól jó, hogy a jelenkor humorát vegyíti a XIV. század körülményeivel (Geoffrey Chaucer kora). Élvezetes, néhol megható, több helyen pedig izgalmas sztori, valódi kikapcsolódás 9 és 99  közt mindenkinek.

Remény rabjai (1994) 9

Filmdráma, rendező: Frank Darabont, főszerepben: Tim Robbins, Morgan Freeman (port) Az IMDb -n már hosszú évek óta vezeti a ranglistát ez a film, mégpedig teljesen megérdemelten. Magával ragadó ugyanis a sztori, érdekes a történetfűzés, nagyon jók a karakterek, remek a rendezés és színvonalasak az alakítások is. Ráadásul még mondanivaló is akad.  Egyszerűen hat az emberre, soha nem felejti, ha egyszer látta. 

Bad Teacher (2011) 10

Vígjáték, rendező: Jake Kasdann, főszerepben: Cameron Diaz, Justin Timberlake, Jason Segel (port) Nevettető vígjáték, remek poénokkal egy amerikai iskolában, ahol Elizabeth Halsey (Cameron Diaz) próbál természetétől teljesen életidegen munkakörben, tanárként túlélni.  

Maflás (2012) 11

Vígjáték, rendező: Frank Coraci, főszerepben: Kevin James, Salma Hayek (port). Kevin James a legjobbat hozza ki magából: vicces, de nem idétlen, humoros, de nem erőltetett. Könnyed, eredeti sztori egy biológiatanárról, aki MMA mérkőzéseket vállal, hogy barátja és kollégája állását megmentse. 

Szerelem a Fehér Házban (1995) 12

Romantikus vígjáték, rendező: Rob Reiner, főszerepben: Michael Dougles, Anette Bening, Martin Sheen. (port) Egy szingli elnök és egy környezetvédő jogásznő sajátos kapcsolata, mely számtalan furcsa helyzetet, vicces szitut, poénos párbeszédet és romantikus percet tár elénk, miközben önfeledt szórakozásban lehet részünk. 

Dave (1993) 13

Romantikus vígjáték, rendező: Ivan Reitman, főszerepben: Kevin Kline, Sigourney Weaver (port) A téma: milyen vicces szituációkba keveredhet egy férfi, ha történetesen az amerikai elnök hasonmása és felkérik annak helyettesítésére? Kevin Kline szórakoztató és közben elgondolkodtató játéka, humoros-romantikus kalandjai valódi kikapcsolódást ígérnek. 

Hat nap 7 éjszaka (1998) 14

Vígjáték, rendező: Ivan Reitman, főszerepben: Harrison Ford, Anne Heche, David Schwimmer. (port) Vígjáték, de közben igazi kalandfilm is egy lakatlan szigetre kerülő párról, akik megmenekülésük közben eszmélnek rá arra, hogy rossz párt választottak, hisz valójában egymásnak szánta őket az élet. 

Casino Royal (2006) 15

Akciófilm, rendező: Martin Campbell, főszerepben: Daniel Craig, Mads Mikkelsen, Eva Green (port) Az egyik legjobb, legstílusosabb James Bond film, amit valaha forgatta a legelső epizód, az 1962 -es Dr. No bemutatója óta. Van benne akció, verekedés, üldözés és bombázó nők, de megszokott Bond elemeken túl ezúttal valódi érzelmek is felbukkannak. 

World War Z (2013) 16

Akciófilm, rendező: Marc Forster, főszerepben: Brad Pitt, Mireille Enos (port) A zombis filmek mára külön kategóriát alkotnak és ebben a sajátos világban a legjobb a World War Z, melynek hatása és sodró, lendületes, izgalmakkal teli látványvilága alól lehetetlen kivonnia magát az embernek. Brad Pitt, mint szinte mindig, most is meg tudja mutatni férfias, kőkemény arcát, mellyel ideális főszereplője ennek döbbenetes sokkoló történetnek. 

Zsarulesen (1987) 17

Vígjáték, rendező: John Badham, főszerepben: Richard Dreyfuss, Emilio Estevez, Madeleine Stowe (port) Ha van stílusosan egyedi vígjáték, akkor a Dreyfuss - Estevez páros ilyet készített, a maguk jópofa, frappánsan humoros módján. A Zsarulesen nem az évszázad filmje, de kihagyhatatlan, ha valaki másfél órásra jól akarja érezni magát. A második rész gyakorlatilag megismétli az első sikerét. Óriási mindkettő.

Szupercsapat (2010) 18

Akciófilm, rendező: Joe Carnahan, főszerepben: Liam Neeson, Bradley Cooper, Jessica Biel (port) Ha az előbb "stílusos vígjátékról" beszéltünk, akkor a Szupercsapat stílusos akciófilm, az 1983-1987 közt vetített sorozat örökségén haladva (de azt jócskán túlszárnyalva). Mindenki hozza a legjobbat, a poénok kicsit sem erőltetettek, a csapat tényleg csapatként viselkedik és mindenki jól érzi magát ami természetesen átragad a nézőre is. 

Csak egy kis pánik (1999) 19

Vígjáték, rendező: Harold Ramis, főszerepben: Robert De Niro, Billy Crystal, Lis Kudrow (port) Klasszikusnak tekinthető, tényleg kihagyhatatlan vígjáték, De Niró legjobb alakításával. A második rész furcsa módon még be is előzi a legelsőt. 

Randiguru (2005) 20

Vígjáték, rendező: Andy Tennant, főszerepben: Will Smith, Eva Mendes, Kevin James (port) A téma szirupos elcsépelt, kliséhalmaznak tűnik, a film valahogy mégis működik, mert a Smith - James páros óriási benne. 

A nemzet aranya (2004) 21

Kalandfilm, rendező: Jon Turteltaub, főszerepben: Nicolas Cage, Diane Kruger, Sean Bean (port) A rejtélyeket, különleges történelmi helyzeteket, érdekességeket és akciókat kedvelőket célozza meg A nemzet aranya, mely senkinek nem okoz csalódást. Bár itt a folytatások már visszaesést hoznak, az eredeti első rész határtalanul jó szórakozást nyújt 3 és 103 közt mindenkinek.

Összeesküvés elmélet (1997) 22

Thriller, rendező: Richard Donner, főszerepben: Mel Gibson, Julia Roberts, Patrick Stewart. (port) Sajátos stílusú thriller, Mel Gibson iszonyúan erős alakításával. A sztori egyszerre vicces, megható és izgalmas.  

A bolygó neve: Halál (1986) 23

Horror-akció, rendező: James Cameron, főszerepben: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Bill Paxton (port) Az Alien világ - akárcsak a zombis filmek világa - elég behatárolt rajongótábort tudhat magáénak. Mégis egyre szélesebb rétegek számára érdekes és hátborzongató ez a furcsa, sok részt megélt horror-franchise, a maga xenomorfjaival, melyek a filmtörténelem legfélelmetesebb valaha kitalált lényei. A franchise legjobbja pedig egyértelműen a Bolygó neve halál.

Egy becsületbeli ügy (1992) 24

Filmdráma, rendező. Rob Reiner, főszerepben: Tom Cruise, Jack Nicholson, Demi Moore (port) Kevesen veszik észre ebben a történetben a különlegességet, pedig akad benne nagyon sok elgondolkodtató elem. Jó a sztori és érdekes a bepillantás is az amerikai haditengerészet belső világába. 

Ha ölni kell (1996) 25

Dráma, feszültség, mélyen elgondolkodtató történet egy apáról, aki a faji előítéletek világában bosszút áll kislánya megtámadóin és bátran vállalja a felelősségre-vonást. Joel Schumacher filmjének a legjobbak közt a helye.

☆☆☆

Minden idők legjobb filmjei közt, a következők szerepelnének: Remény rabjaiZongoristaÉletrevalókCasablancaBirodalom visszavágKelly hőseiSchindler listájaBourne rejtélyVolt egyszer egy vadnyugat, Casino Royal.  Kettes verzió: Filmtress 30

A 10 kedvenc:

  1. Remény rabjai
  2. Kelly hősei
  3. Van, aki forró szereti
  4. Utazók
  5. Életrevalók
  6. A nemzet aranya
  7. Összeesküvés elmélet
  8. A Birodalom visszavág
  9. Kéjjel nappal
  10. A sátán felemelkedése.

Julius Striper TOP 10-e: Forrest Gump, Remény rabjai, Zongorists, Gambler, Ryan közlegény, Számkivetett, Bukás, Gonosz születése, Schindler listája, Ponyvaregény. (2020.05.21.)

filmflash_kicsi_szeles.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmflash.blog.hu/api/trackback/id/tr2213627776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2019.07.26. 00:44:56

Majdnem tökéletesen egyetértek! Egyetlen ponton változtatnék: a Volt egyszer egy vadnyugatot lecserélném a "Szerelem a Fehér Házban" című romantikus vígjátékra, mely nagy gyengém (nem tehetek róla).

Filmflash 2020.05.21. 21:10:25

Frissítve: 2020.05.21.
süti beállítások módosítása