Gyilkosság az Orient expresszen (2017) [9.]
2018. február 11. írta: Filmflash

Gyilkosság az Orient expresszen (2017) [9.]

A Kenneth Branagh rendezésével és főszereplésével készült 2017 -es krimi, melyet Agatha Christie 1934 -es, hasonló című regénye alapján készített el a 20th Century Fox, közepes lelkesedéssel talált fogadtatásra a világ mozijaiban. Az IMDb-n 80 ezer voksoló 6,7 pontra (67% -ra) értékelte, míg a Rotten Tomatoes -tól 57% -ot, a Metacritictől pedig 52% -ot kapott,  ami mindhárom esetben közepesnél alig jobb szintet jelent. 

orient_express.jpg

Tény: a film látványvilága, története és színészeinek teljesítménye nem teszik Branagh "kísérletét" az évszázad filmjévé. Ami szerintünk mégis kiemelkedő, az helyszín és a Poirot-féle stílus, melyek afféle sajátos, archaikusan ódon atmoszférát és "ízt" kölcsönöznek a sztorihoz. Branagh bajszáról például a film végéig képtelenség levenni a szemünket, annyira egyedi és valószerűtlen. Ugyanakkor Hercule Poirot karakterének megidézése igenis sikeres és hihető. A belga származású, zseniális nyomozó viselkedése, stílusa illeszkedik a 30-as évekhez, mint ahogyan ideái, elvei is kidolgozottak. 

Poirot figuráját eddig a filmvásznon hatan alakították: Albert Finney, Peter Ustinov, David Suchet, Ian Holm, Tony Randall és Alfred Molina. Mindannyiuk játékában volt méltányolandó (nekünk Ustinov és Suchet volt a kedvencünk) ám Branagh sem marad el tőlük, sőt bizonyos dolgokban túl is szárnyalja őket. Például abban, ahogy belső válságait megéli a vásznon. Ami a többi szereplőt illeti: a film valóságos sztárparádét vonultat fel: meggyőző a gyönyörű Daisy Ridley játéka, nagyot alakít a 90-as évek szexikonja Michelle Pfeiffer és élvezetes a többiek szerepjátszása is, így Johnny Depp, Judi Dench illetve Penelope Cruz alakítása.

A történet nyilván Agatha Christie (1890-1976) fantáziáját dicséri, de a rendezés sem rossz, ami ezt megvalósítja. Branagh ügyesen karakterizálja szereplőit, éppen annyit mutat belőlük, ami felkelti az érdeklődést irántuk, de nem teszi nyilvánvalóvá motivációikat. A végkifejletet nem látjuk, a meglepetések, fordulatok valóban váratlanok. Ugyanakkor több természetesség, több egyediség és az egyes karakterek színesebbé tétele egészen biztosan emelték volna a film értékét és élvezhetőségét. Jó a vonat (Orient expressz) kialakítása, belső luxusa és a szerelvény elakadásánál megmutatott háttér, mely hatalmas és havas hegyeivel furcsa már-már misztikus hátteret biztosítanak a cselekményhez. 

Nekem nagyon tetszett az igazi flash a filmben: Poirot "nagyjeleneteinek" sora, melyekben gondolkodott, fejtegetett és leleplezett miközben, meglepetést, dühöt mutatott és néhol eszmeiséget fogalmazott meg. Tetszettek a párbeszédek és 30-as évek eleganciáját idéző jelmezek, színek, hátterek is.

Nem tetszett az időnként felbukkanó mesterkéltség és a néhány XXI. századi elem, illetve a szereplők kicsit túl szegényes bemutatása (ami miatt valószínűleg Agatha Christie sem lenne elragadtatott, ha megnézte volna  a filmet). Ám a Gyilkosság az Orient expresszen így is egy élvezhető és érdekes alkotás a 30-as évek világába történő stílusos kiruccanással.

Értékelésünk: 6,5 / 10 pont

belyegkep_vegso.jpg

A film MAFAB adatlapja itt olvasható!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmflash.blog.hu/api/trackback/id/tr7213656034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress_ 2018.02.11. 21:37:09

Szerintem sem rossz film, reálisak a 6-7 pont körüli értékelések. Hiányzik a filmből a "spiritusz", az egyediség, az a bizonyos plusz, ami az átlag fölé emelné. Mondjuk jobb (és több) akciójelenet, humor, romantikus szál, vagy különleges egyéniségek sora, akiket lényegesen jobban mutat be a rendező.

Filmflash. 2018.02.12. 17:18:37

A 2010-es feldolgozás, Philip Martin rendezésében, angol csapattal készült, David Suchet főszereplésével és szintén elég jó lett. Bár nem ilyen jó a látványvilága, a karakterek hatásosak szerintem.

Arte Peritus 2018.02.12. 22:49:29

Kicsit felrázhatták volna a sztorit valamivel és az egyetlen üldözős jelenet sem volt túl sok, ami azt illeti. Némi akció, több rejtély, jobban felépített karakterek és több színészi játék biztosan hozzáadott volna a végeredményhez. Így nálam inkább közepes (5 pont körül).

Filmflash. 2018.02.13. 07:14:19

@Lector Oris: Nálam a 2010-es feldolgozás az 5 pontos, a tavalyira pedig, amit Kenneth Branagh endezett, 6-ot adnék.

Recensor 2018.02.14. 08:35:31

Olyan extrém bajuszt, mint amilyet a filmben Poirot-Branagh "visel" én még nem láttam filmvásznon. Kicsit túltolták.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2018.02.14. 14:55:13

hát nem tudom, szerintem a főszereplő idegesítő, és nagyon nem odavaló volt
süti beállítások módosítása