Yamakasi - a franciák is tudnak jó akciófilmet készíteni [3.]
2018. január 13. írta: Filmflash

Yamakasi - a franciák is tudnak jó akciófilmet készíteni [3.]

Ariel Zetioun francia rendező 2001 -ben készítette el a Yamakasit, mely máig az egyik legjobb francia akciófilm lett. Egyszerű, de ötletes az alapsztori, izgalmas a történetfűzés, pörgős a rendezés és nagyon látványosak a parkour - freerunning jelenetek is. Valahogyan az embernek az az érzése, hogy egy francia közegben játszódó, tipikus gall jellegzetességekkel felruházott, de amerikai tempójú akciófilmet néz. Egyébként a parkour és a freerunning - melyek nagyvárosi extrém sportok, mégpedig épületek, akadályok, magaslatok, korlátok, falak látványos megmászásával, átugrásával (villámgyors sebességgel) - komoly szerepet kap a filmben, őrült tempót diktálva az egésznek. 

yamakasi.jpg

A kiindulópont egy hét fős párizsi csapat, mely fiatalokból áll (lásd képünket) és melynek tagjai szabadidejükben a freerunningnak hódolnak, vagyis épületekre, hidakra másznak fel. Az ő csapatnevük a Yamakasi. (A csoportban több ázsiai is van, akik afféle modern szamurájnak tartják magukat, innen a japán elnevezés.) Mutatványaik valójában szabálysértések, melyekre idővel a rendőrök is felfigyelnek, ám tehetetlenek, mert a srácok annyira fürgék és villámgyorsak, hogy lehetetlenség elkapni őket. A rendőr-parancsnoknak idővel mániájává válik, hogy megleckéztesse a fiatalokat - akik még ki is gúnyolják az általuk hülyére vett fakabátokat - és egyre dühödtebben kíséri nyomon tevékenységüket (noha a Yamakasi valójában soha nem okoz semmilyen kárt). 

A fiatalok egy alkalommal jelentős kihívással kerülnek szembe: egy külvárosi arab kisfiúnak új szívre lenne szüksége, de a családnak sajnos nincs meg a szükséges pénze a bonyolult és drága műtéthez. A Yamakasi elhatározza: a jó ügy érdekében segít és kitalál valamit. Pénzt szereznek, természetesen a legkevésbé sem törvényes (ám nagyon hatékony) módon, újra hülyét csinálva a párizsi rendőrségből. Tervük zseniális, a kivitelezés látványos és lenyűgöző. Segíti őket egy arab származású rendőr is, aki a külvárosban él és közéjük valónak tekintik. 

A Yamakasi egyik érdekessége, hogy látványos freerunning - parkour jeleneteket mutat be, nagyszerű szórakozást kínálva. A másik egyedisége: a mondanivalója. A főhősök ugyanis a társadalom perifériájára szorult fiatalok, külvárosban tengődő srácok, feketék, arabok, ázsiaiak, szegények, Párizs legalsó, kiszolgáltatott szubkultúrájának tagjai. Helyzetük dacára óriási bennük az összetartás, a nagylelkűség és a segíteni akarás, hiszen egy kisfiú megmentéséért vállalják a lebukás veszélyét és egy lehetetlen akció megpróbáltatásait. Természetesen újra hülyét csinálnak a rendőrökből, bebizonyítva, hogy egy nemes ügyért folyó küzdelemben a többség által lenézett, kiszolgáltatott, külvárosi szegény-gyerekek is lehetnek zseniálisak. És valóban villámgyorsak, fürgék, erősek és ötletesek, így a siker nem marad el.

A film legvége egy kicsit társadalom-kritika is, hiszen azt láttatja, hogy sokszor éppen a leginkább megbecsült emberek - orvosok, rendőrtisztek, városi vezetők - azok, akik a legnagyobb gazságokra képesek, miközben az iskolázatlan, lenézett "kisemberek" képviselik a becsületet. A Yamakasi nagyszerű szórakozást nyújt akciófilmek kedvelőknek és a francia alkotások rajongóinak! Értékelésünk: 8 / 10

belyegkep2.jpg

A film MAFAB adatlapja itt olvasható!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmflash.blog.hu/api/trackback/id/tr7013571339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filmflash 2018.01.20. 17:32:07

Az IMDb -n a Yamakasi 6,1 pontot kapott (9564 szavazat alapján)
süti beállítások módosítása