Gerald's Game (2017) [19.]
2018. július 19. írta: Filmflash

Gerald's Game (2017) [19.]

A magyarul "Bilincsben" címmel mozikba került amerikai dráma (szerintünk thriller), Stephen King 1992 -ben megjelent nagy sikerű regényének filmes megvalósítása, mégpedig Mike Flanagan rendező "tolmácsolásában". Megtekintve először meglepődünk a film első részén, mely odáig tart, hogy egy középkorú pár - a 46 éves Jessie (Carla Gugino) és a 61 éves, Gerald (Bruce Greenwood) - egy szexuális hancúrozásra utaznak egy isten háta mögötti, elhagyatott nyaralóba. Meglepődünk, mert nem éppen ez a korosztály szokott ilyesmit csinálni és mert az egész valahogy nem illik a szereplőkhöz. Öregedő, értelmiségi pár, sok-sok évnyi házassággal a háta mögött, miért utazna maratoni prütykölésre bárhová is? Már itt hiteltelennek tűnik az egész. Aztán még ugyancsak a sztori első fordulópontja előtt az is egyértelművé válik számunkra, hogy a pár házassága válságba jutott és a hosszú hétvége hancúrozásától várják a jobbra fordulást. Csakhogy Gerald enyhén szólva furcsa szexre vágyik: ágyhoz bilincseli feleségét, akit először meglep férje "húzása", majd fel is háborodik azon. Itt jön az első nagy fordulat: a kikötözést követően a sok bevett viagra miatt Gerald szívrohamot kap és meghal. Bummm. Jessie egy szál kombinéban fekszik az ágyhoz bilincselve, egy erdő közepén álló házban, mérföldekre mindenkitől és a segítségtől. 

geraldsgame1.jpg

A film története innentől három szálon fut: az első a bajba jutott nő, egyre reménytelenebb helyzetével és szabadulási kísérleteivel foglalkozik, a második látomásaival (melyben felbukkan férje, illetve saját maga szabadon mozogva és maga a halál egy magas, furcsa figura képében). Harmadik szálként Jessie egy gyermekkori emléke bukkan fel, mely apjához kötődik. Az emlék lényege, hogy apja zaklatta 12 éves kamaszlány korában, mely traumát később sikerrel fojtotta el magában. 

A három történetszál idegesítő keveredéssel teszi próbára türelmünket és jó-ízlésünket, mégis valahogyan kíváncsiak vagyunk a sztori végére. A zaklatás természetesen undorító jelenet, a látomások meglehetősen gagyira sikerültek (ezekben ágya egyik oldalán ücsörgő képzeletbeli férje a negatív tanácsadó, önmaga meg az ágy másik oldalán a bölcs természetesen), viszont a szabadulásban van némi fantázia. Az, ahogyan végül Jessie kiszabadul bilincseiből, egészen ügyes és érdekes végkifejletet ad. Alighanem ez a film egyetlen pozitívuma. (Nyilván most nem lőjük le a poént, maradjon valami meglepi is a filmhez.)

A megjelenő halál figurája viszont nem túl eredeti, ahogyan az sem, hogy Jessie hazatérése után pár nappal megtudja, hogy valójában egy sokszoros gyilkos és betörő volt csupán az, akit a halál megtestesülésének hitt. Megjegyzem: a szobába érkező kóbor kutya, mely felzabálja a férj hulláját és idővel a nőre is "szemet vet" baromi idegesítő (és félelmetes). Visszatérve a halál alakjához, felmerül a kérdés: ha egyszer főhősnőnk a film majdnem egészében látomásokkal beszélget, akkor miért éppen EZ a látomása lesz később racionalizálva? Kicsit logikátlan. 

Egészében véve, a Gerald's Game egy nem túl jól kitalált, ellentmondásokkal, logikátlanságokkal és hiteltelenségekkel teli bugyuta, ízléstelen, sőt bosszantó sztori, melyben a szabadulási jelenet az egyetlen értékelhető elem. Már az eredeti, Stephen King alaptörténet is elég beteg, de a filmes megvalósítás még ezen is sokat tudott rontani. Carla Gugino sokkal jobb filmekre érdemes színésznő és a korosodó Bruce Greenwoodtól is láttunk már nagyszerű alakításokat (a Kettős kockázatban például óriási). De ha a filmnek más haszna nincs is, mint hogy a kibilincselés átgondolására készteti a fiatalokat, máris mondhatunk egy pozitív hozadékot. Más elismerést sajnos nem nagyon lehet említeni. Értékelésünk: 2 csillag (40%), nem több. csillagok2.jpg

belyegkep_vegso.jpg

A film MAFAB adatlapja itt olvasható

2018.07.19.(21:40)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmflash.blog.hu/api/trackback/id/tr7114122691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása