Mission: Impossible, Utóhatás - ütős 6. rész [25.]
2018. augusztus 03. írta: Filmflash.

Mission: Impossible, Utóhatás - ütős 6. rész [25.]

A Mission Impossible akciófilmes, kémes, rejtélyekkel és különleges bevetésekkel teli, James Bond szerű, és Bourne filmeket idéző világa egészen 1966 -ig vezethető vissza, amikor az Egyesült Államokban TV sorozatként "futott" hét éven keresztül (egészen) 1973 -ig. Később, 1988 és 1990 közt újraindult a sorozat Szupercsoport, majd "M:I Az akciócsoport" néven. Aztán viszont kifulladt a franchise. A megmentő Tom Cruise lett, aki fantáziát látott abban, hogy némileg átalakítva az alapsztorit -- és csapat helyet egyetlen fő karakterre helyezve a hangsúlyt -- egész estés mozifilmeket készítsen saját cégével (a jogokat megvásárolva a Paramounttól). Nagyon bejött számítása: a mozirajongók ugyanis "vevők" lettek a főhős, Ethan Hunt kalandjaira, aki a rejtélyes Impossible Mission Force (IMF) nevű kémszervezet legjobb ügynökeként hajt végre lehetetlen küldetéseket. 

mission6.jpg

Az első, egész estés MI filmmel (Brian De Palma rendezésében, Tom Cruise mellett Jon Voight, Jean Reno, Emmanuelle Béart és  Ving Rhames főszereplésével) egy teljesen új franchise született 1996 -ban, egy új stílus, saját egyediséggel. Ilyen egyedi stílusjegy lett -- a további részekben is megmaradva -- a film zenéje, az IMF utasításainak átadási módja (szemüveg + a híres mondqata: "a küldetése, már amennyiben vállalja...") és például Hunt csapatban dolgozása, melyben két karakter is önmagához mű módon tér vissza (Luther Stickell és Benji Dunn, a 3. résztől). 

Ha ez egyes epizódokat értékeljük, akkor legelső, nyitó rész mellett a harmadik (2006) és az ötödik (2015) fejezet érdemel külön elismerést, a nagyon jól kidolgozott akciójelenetek és a csavaros sztorik miatt. A franchise messze legjobbja a Rogue Nation (ötödik epizód). A rendezőket közben folyton váltogatták: Brian De Palma után John Woo, majd J.J. Abrams dirigálta a forgatásokat, illetve a 4. rész esetében (Fantom Protokoll) Brad Bird ült a direktori székben. Végül az ötödik és hatodik (mostani) epizódokat már Christopher McQuarrie készítette (mindkét esetben óriási érzékkel). A Filmflash szerint tehát a sorrend (első két helyen holtversennyel):

  • 1.) -- Mission: Impossible V.  (Titkos Nemzet) 2015.
  • 2.) -- Mission: Impossible VI. (Utóhatás) 2018.
  • 3.) -- Mission: Impossible I.  1996.
  • 4.) -- Mission: Impossible III. 2006.
  • 5.) -- Mission: Impossible IV. (Fantom protokoll) 2011.
  • 6.) -- Mission: Impossible II.  2000.

Az IMDb sorrendje kicsit más: ott az első helyezett a VI. epizód (7,8 ponttal), második holtversenyben az V. fejezet és a IV. rész (mindkettő 7,4 ponton áll), negyedik helyezett az I.epizód (7,1 ponttal), ötödik és hatodik (két utolsó) pedig a III. és a II.rész (előbbi 6,9, az utóbbi pedig 6,1 ponttal.)

A központi karaktert, Ethan Huntot segítő csapat összetétele is sokat változott az évek alatt: a 3. részben került be Benji Dunn, Maggie Q, Jonathan Rhys-Meyers (utóbbi  kettő csak erre az egy részre), a negyedikben Paula Patton -- ő is csak egyetlen epizódra -- (sajnos), az ötödikben pedig a gyönyörű Rebecca Ferguson és a CIA igazgató Alec Baldwin (aki mindkét filmben zseniális). 

A jelenlegi, legújabb rész, az Utóhatás méltó folytatása a legjobban sikerült, ötödik epizódnak, ami már csak azért is egyedi, mert elég ritka a filmvilágban, hogy egy franchise minden része egyre jobb és jobb legyen. Itt viszont allighanem éppen ez a helyzet (vagyis majdnem: mert a legelső rész bronzérmes). A hatodik fejezet (Mission: Impossible - Fallout) látványos, pörgő tempójú, fordulatos és humort sem nélkülöző akció-thriller, lenyűgöző jelenetekkel.  

Ethan Hunt (Tom Cruise) ezúttal egy kétséges segítőt is kap csapatába, August Walkert (Henry Cavill), aki azonban idővel egyre gyanúsabb lesz mindenki számára. Borostája és bajsza vélhetően jófiús külsejét van hivatva ellensúlyozni, viszont kigyúrtabb, mint az U.N.C.L.E. forgatásakor. (Megkockáztatom: ideális utódja lehetne a James Bond filmekben, a kiöregedő Daniel Craignek.)  Ami a többieket illeti: ebben a részben kicsit kevesebb szerepet kap Ilsa Faust, pedig a karakter alakítója, Rebecca Ferguson (még így lesoványodva is) egyértelműen feldobta az előző epizódot. Alec Baldwin most is fantasztikus, Ving Rhames pedig szentimentálisabb (és kövérebb), mint korábban. Új szereplő, a szexis Vanessa Kirby, akire talán majd most jobban felfigyel a filmvilág (az a test valóban kamerák kereszttüzére "termett".)   

Az alaptörténet igazából nem bonyolult: egy titokzatos személy kilétét és világot megsemmisítő bombáit kell felfedni, lebuktatva a CIA berkeibe is beépült segítőit. Hunt megoldja, szokás szerint "éppenhogy". Közben van autós-üldözés, bunyó (abból kevesebb, mint az előzmény részekben), hajmeresztő ejtőernyős ugrás és helikopteres összecsapás Kashmir csodálatos hegyei között. No meg hihetetlen jelenetek Párizs és London utcáin: az előbbi városban motoros száguldást, utóbbiban pedig háztetőkön rohanást és házról - házra ugrálást láthatunk Tom Cruis -tól. Ami újdonság: több az érzelem (felbukkan Hunt felesége, Julia, alias Michelle Monaghan), több a szentimentalizmus és több a humor is. 

Összességében a MI Utóhatás egy átlag feletti módon elkészített, izgalmas, látványos és fordulatos akcióáradat, humorral és egyéniségekkel. Kiemelkedik Benji Dunn szerepében Simon Pegg, aki rengeteget tesz a végeredményhez. Szórakoztató és érdekes a történetfűzés, jó a rendezés és hihető a kivitelezés. Ami negatív kritika az talán a a túl sok szereplőre épített sekély karakterépítkezés, ami egy sajnálatos módon megfizetett ár a rengeteg akciójelenetért. (Mindent nem lehet egyszerre.) Ajánljuk az akciómániásoknak és a kémfilm-kedvelőknek. Értékelésünk: 4 csillag (80-85%).

csaillagok4.jpgbelyegkep_vegso.jpg

A film MAFAB adatlapja itt olvasható

2018.08.03.(01:12)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmflash.blog.hu/api/trackback/id/tr3614158867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paracord 2018.08.04. 12:00:49

A film utolsó 15 perce a legelképesztőbb. Izgalmas és látványos egyszerre.

Ursus Arctus 2018.08.04. 12:07:20

@Paracord: rengeteg a látványos jelenet, nekem a vége 15 perc mellett a londoni háztetőkön ugrálás is bejött. Ez az MI rész jobb lett, mint a legújabb Bond-film (Spectre).

Filmflash. 2018.08.04. 13:21:49

@WAR10CK.: A Mission Impossible és a Bond karakterek eleve nagyon hasonlóak. Előbbi amerikai, utóbbi angol, előbbi csapatban dolgozik, utóbbi magányosan, előbbi nőcsábász, utóbbi házas. Ugyanakkor mindketten kémmunkát végeznek és mindketten a világ megmentésén fáradoznak folyton.

Filmelemző 2018.08.06. 02:09:13

A sorrenddel egyetértek. :-)

Argus_ 2018.08.10. 23:09:32

Végre egy reális elemzés a Fallout -ról! A második valaha készített legjobb MI film. Az első nálam is a Titkos nemzet. Egyértelmű!
süti beállítások módosítása