Elképesztő látványorgia és meglepetés film: Ragadozó városok [26.]
2018. december 28. írta: Filmflash

Elképesztő látványorgia és meglepetés film: Ragadozó városok [26.]

A young adult regények filmes adaptációinak legfrissebbje egyelőre nem teljesít túl jól a jegypénztáraknál, noha én például a moziból kilépve elismerő és jóleső sóhajjal indultam kocsimhoz, arra gondolva: "na, ez elég király volt". Igen, vessetek meg, de én nagyon jól szórakoztam rajta és nekem special kifejezetten tetszett ez a gyors tempójú akció-fantasy. A sztori persze nem ragad bennünket az érzelmek szépirodalmi mélységeibe, de a "posztapokaliptikus steampunk" azért nagyon jól működik, (ütősen hat ránk) és egészen elvarázsol bennünket a forgatókönyv teremtette sajátos világ. Kapunk egy érdekes történetet, kapunk hősöket, szerelmet, önfeláldozást és mindenekelőtt egy hihetetlen látványvilágot, rengeteg pörgős akciójelenettel. Az biztos, hogy nem unatkozunk egyetlen percig sem, sőt befogadni is alig tudjuk azt a hihetetlenül gazdag szín és forma kavalkádot, amivel a tehetséges új-zélandi rendező, Christian Rivers ajándékoz meg bennünket 128 percben. 

ragadozo_varosok2.jpg

A Ragadozó városok nem akar több lenni annál, mint ami: látványfilm, de annak elsőosztályú. Egy kezdő rendező és fiatal, kezdő színészek csapatának őszinte "munkája", egyediséggel, különleges, inger-gazdag képi világgal, élvezetes, pörgős rendezéssel "megfűszerezve". Bevallom: számomra megérte kiperkálni a mozijegy árát, mert  engem elvarázsolt mindaz, amit a filmvásznon láttam.

Innentől spoiler alert! (Az utolsó előtti képig)

A történet szerint messze a távoli jövőben járunk: a világ lakossága különböző telepeken él (elzárt vidékeken, levegőben, falak mögött) vagy úgynevezett gördülő városokban tengődik. Ezek a városok hatalmas, lánctalpakon vándorló épületegyüttesek, melyek egy része feldolgozó üzemként működik, másik része pedig kereskedő telepekként vagy úgynevezett ragadozó városokként tartja fenn önmagát. A ragadozó városok élelem-, üzemanyag vagy más erőforrások megszerzése reményében tesznek meg nagy távolságokat a kontinensen (Európában), miközben az útjukba kerülő kisebb városokat egyszerűen bekebelezik. A Föld legnagyobb és legveszélyesebb ragadozó városa London, mely a film cselekményének is középpontjában áll. 

ragadozo1.jpg

Londonban él Tom Natsworthy (Robert Sheehan) mégpedig a város szegényebbjei közt, de fontos feladatot ellátva: a megszerzett zsákmánytárgyak átvizsgálása a feladata, hogy a történelmi jelentőségű eszközöket megmentse a megsemmisítéstől. Baráti kapcsolatokat ápol a város egyik fontos vezetőjének, Thaddeus Valentine -nak (Hugo Weaving) a lányával, a gyönyörű Katherine -nel (Leila George). Thaddeus azonban gyanús módon viselkedik: a város főépületében titokzatos fegyvert épít és áldozatává válik egy fiatal lány bosszútámadásának is, aki egy bekebelezett városból kerül Londonba. A Thaddeusra késsel rontó Hester Shaw (Hera Hilmar) azt állítja: a férfi megölte édesanyját. A Londont uraló Thaddeus megszabadul a lánytól, sőt a vele beszélő (szavainak hitelt adó) Tomot is letaszítja a mozgó város széléről. Innentől az események különös fordulatot vesznek: a két fiatal a pusztában vándorol, majd emberkereskedő fogságába kerül, végül a Londont (és Thaddeust) megfékezni akaró "jófiúk" táborába kerül. Itt kapcsolódik a sztoriba  a film egyetlen alacsony nívójú (és felesleges) figurája, az élő halott (félig zombi - félig robot) Sikoly, aki Hestert akarja megölni. Később derül ki: ő nevelte fel a lányt, aki megszökött tőle. Szerencsére a script gyorsan megszabadul Sikoly alakjától, miután átadja a lány valódi édesanyjától nála örzött különleges megszakítót, a gonosz Thaddeusz fegyverének ellenszerét. 

ragadozo2.jpg

A film utolsó harmada már a harcról szól: a jók tábora összefog, hogy megakadályozzák Thaddeuszt abban, hogy a gyorsan mozgó és tömegpusztító fegyverrel ellátott Londonnal megtámadja és lerombolja az utolsó még szabad várost, mely egy hatalmas fal mögött élt eddig biztonságban. A jók táborának tagja Anna Fang (Jihae Kim) és Thaddeusz lánya, Khaterine is. Közös erővel és a város repülőivel végül győz az igazság: Thaddeuszt megállítják.

A Ragadozó városok szereplőgárdája egyértelműen elismerést érdemel: Hugo Weaving hihetően alakítja a főgonoszt, a szerelmespárt megjelenítő Hera Hilmar és Robert Sheehan pedig új reménységek a kalandfilmek, fantasyk világában. Előbbi egy 30 éves izlandi szépség, utóbbi pedig egy Írországban született "jófiú" emlékezetes kisugárzással. Kiemelném még a nagyon csinos Leila George -ot (aki egyébként Vincent D'Onofrio és Greta Scacchi lánya). Tetszetős a forgatókönyv és profi a rendezés is, Rivers gyors tempót diktálva vezeti végig a nézőt az eseményeken.

ragadozo3.jpg

Ami talán negatív kritika részünkről, hogy túl sok a kihagyott lehetőség a filmben. Ide sorolható, hogy a script keveset foglalkozik a főszereplők előéletével, Tomról például alig tudunk meg valamit. A másik, hogy Rivers nem "tesz" túl sok érzelmet a legfontosabb karakterek kapcsolataiba: Hester és Tom még csak meg sem csókolják egymást az egész film alatt és a másik bimbózó kapcsolat: Katherine - Bevis közt sem alakul semmi az égvilágon.  (Pedig dobna az egészen egy kis romantika.) A "jófiúk" csapatának tagjait is jobban bemutathatták volna, például a szürreális zombi-robotra fordított játékidő helyett. A kevéske érzelmi szál közül a legfőbb, Anna és Hester kapcsolatáról szól (a távol-keleti nő ismerte Hester anyját és védelmezni próbálja Hestert is), illetve furcsa módon a zombi-droid és Hester viszonya sorolható még ide, mely már-már groteszk abszurditással teljesedik ki előbbi halálával. 

ragadozo4.jpg

Posztom legvégén nem bírom ki, hogy ne tegyek említést a bennem felmerülő: Star Wars - Ragadozó városok párhuzamról. Az analógia, mely a film végére alakult ki bennem, több forrásból is táplálkozik: ott van például a főgonosz (uralkodó) sötét múltjával, melyben egykoron jó volt, a gördülő gonosz-város, tömegpusztító fegyverével (Halálcsillag) és a lázadók csapata (felkelők), illetve hőseik: Han és Leia, akarom mondani: Tom és Hester, a sejtelmes családi titokkal, a már-már itt is felhangzó "'I am your father" szöveggel (vajon Thaddeusz lánya Hester?) De mondhatnám még a felhővárost (Birodalom visszavágban ugyanúgy, mint itt) és a záró jelenetet is, melyben a lázadó jók csapat repülőkkel támadja a Halálcsillagot, akarom mondani Londont és mit ad isten itt is egy pilóta (Tom) viszi be a döntő lövést, ami megsemmisíti a tömegpusztító fegyvert.

Szóval vannak párhuzamok, de nem baj, mert a film így is megmarad egyedinek. A Mortal Engines egy kimondottan klassz film, de leginkább azoknak való, akik megőrizték gyermeki énjüket és fantáziájuk is megmaradt felnőtt éveikre, továbbá azoknak, akik igazi szórakozásra vágynak és készek elmerülni egy fantasy-mese hihetetlen látványorgiájában. Értékelésem erős 80%, a tanácsom pedig: bátran vállaljátok be, mert valódi flash szórakozás!

csaillagok4.jpg

filmflash_kicsi_szeles.jpg

2018.12.28.(19:31)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmflash.blog.hu/api/trackback/id/tr4514519416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magányos Farkas_ 2018.12.29. 18:48:00

A két óra a moziban, mintha elszállt volna! Nekem is nagyon tetszett!

erkölcsi hulla 2018.12.29. 20:39:10

Újabb youngadult tinihányás, gyerekeknek címezve. Nagyon túltolták mostanában, gondolom a tinik jobban kajálják a mèdiaszart. Lassan már a ryan kozlegeny megmentese is young adultos lesz.

erkölcsi hulla 2018.12.29. 20:41:03

Csak mèrges vagyok, mert csomó jó scifi könyvet tönkretettek már emiatt. Persze a piac diktál, minősèg látszatja is elszáll.

Pervenimus 2018.12.29. 21:28:49

@erkölcsi hulla: Gyerekeknek címezve? Én special 45 vagyok és nagyon élveztem! :) Becsszó!

Ogre_ 2018.12.29. 21:34:22

Nekem bejött ez a film! Nagyon tetszett a rengeteg monumentális jelenet, a hatalmas önjáró városokkal. És a két csaj is jó benne. Összességében kiváló szórakozás gyereknek, felnőttnek egyaránt!

Ukraine war 2018.12.29. 21:43:50

A Star Wars érzést én is átéltem. Sőt, az igazat megvallva a Mortal Engines még jobb is, mint az utolsó Csillagok háborúja epizód.

Négyes_ 2018.12.29. 22:11:17

@Filmflash: Sokan felróják a filmnek, hogy csak egy szimpla mese, mintha a Star Wars nem az volna, miközben százmilliók imádják szerte a világon. Meg hogy sima látványfilm. De miért is baj ez, mikor látványnak óriási!

Filmflash 2018.12.30. 11:40:16

@Equalizer.: ... azt semmiképp sem lehet a film ellen felhozni, hogy unalmas lenne. Hogy mese? Persze, hogy az. Mint rengeteg nagy kasszasiker. :-)

Ursus Arctus 2018.12.30. 11:58:05

@H character: Ha már mese, akkor legyen ilyen és kapcsoljon ki két órára egy ütős látványvilággal. Én is ezt mondom! Na, ez a film pont megfelel ennek!

sukka2 2018.12.30. 16:49:05

Izlések és pofonok... szerintem a látvány sok helyen nagyon gyenge, a történetet meg hagyjuk. szóval 10/0

Control. 2018.12.30. 21:36:54

Milyen jelenet volt az, amikor üldözőbe vette a guruló, hatalmas London a parányi menekülő-várost, majd belsejébe vonta. És az, amikor az emberkereskedők elől menekülnek egy gigantikus lánctalpra kapaszkodva? Óriásiak. Többek közt ezek miatt nyűgözött le.

El periodista 2018.12.31. 06:29:52

A magam részéről a látvány és a részletek kidolgozása 10/10. A story és a túlságosan is sok áthallás azonban nekem nem jött be. Ez bizony 3/10 nekem.
A Star Wars mellett azért akadt itt nyúlás rendesen (igaz, olykor vicces formában).
- Terminátor, ezt nem is kell külön kiemelni
- Mad Max - ugye, az egész alapsztori, nyersanyagokért, erőforrásokért folytatott harc
- Gyűrűk Ura, ha már Jackson producer volt: egész egyértelmű, hogy a háttérvilágért felelős szoftver onnan jön; Anna páncélinge simán olyan, mint Frodó myrthill ingecskéje stb.

Nekem hosszú volt a bő két óra erre, dehát ízlések és pofonok.

Control. 2018.12.31. 10:23:44

@El periodista: milyen Anna volt páncélingben?

Négyes_ 2018.12.31. 10:28:43

@NORAD: Anna Fang - Jihae Kim, a japó csaj (vagy kínai). De a páncélingre én sem emlékszem.

Filmflash 2018.12.31. 11:11:06

@El periodista: Minden disztópikus film kicsit Mad Max analógia is egyben, a gyilkos robot alakja pedig 84 óta minden filmben Terminátor counterpart.

El periodista 2018.12.31. 12:13:53

@NORAD: Anna Fang (Jihae). A végén, amikor összecsapott Thaddeusszal, többször bevillantották az ingét :)

El periodista 2018.12.31. 12:17:49

@Filmflash: Ezzel, mármint a disztópiával nem értek egyet (lásd pl. Elveszett gyerekek városa, Élethalálharc, Gattaca). Ezek mind disztópiák, mégsem asszociálsz a Mad Max-re.
A Terminátor azért állja meg a helyét, mert Sikoly pontosan ugyanazt el is mondja, mint Arnie a T2-ben: "Te sírsz".

Filmflash 2018.12.31. 12:55:44

@El periodista: Én meg azzal nem értek egyet, amit írsz. 1. A Gattaca nem disztópikus film. A kifejezés eredete, egy görög szó. A görög δυσ- (disz) prefixum (jelentése ’beteg’, ’rossz’ vagy ’abnormális’) és a ’hely’ jelentésű τόπος (toposz) szó összetételéből. H egy filmtörténet a távoli jövőben játszódik, egy elpusztulást követő világban, még nem lesz disztópikus. Csak akkor tekinthető annak, ha ez a bizonyos megjelenített jövő olyan "rossz" és lepusztult világot takar, mint ami a Mad Max -ben látható.
2. A terminátor analógiát nem vitatom, csak megjegyeztem, hogy 84 óta MINDEN gyilkos robotos sztorira ráhúzható
3. A Ragadozó városok típusú demens világképet megjelenítő sci-fi-fantasyk valahol mindig analogizálnak más filmekre, egyszerűen azért, mert a jövőben játszódó látvány-filmek képi elemei rokoníthatóak.

El periodista 2018.12.31. 13:06:37

@Filmflash: Nem is az a fontos, hogy egyetértsünk, hanem, hogy mindenki elmondhassa a véleményét. S ez itt teljesül is. :)
A disztópia kapcsán a szó eredetében igazad van, de - a filmtörténetben és az irodalomban is - minden negatív utópia vagy az utópia ellentettje disztópia, ergo a Gattaca is az, mert egy nem utopisztikus világot mutat be (ahogy pl. a Szép új világ vagy éppen a Szárnyas fejvadász is).
A másik két ponttal egyetértek.

BÚÉK!

Filmflash 2018.12.31. 13:17:14

@El periodista: Köszi! A véleményszabadság fontos számomra is. Szemantikai kérdés, de nálam ha valami nem utópia, még nem lesz disztópia sem. Van egy "tartomány" a kettő közt. De ez tényleg már csak értelmezési kérdés.) Boldog Új Évet kedves újságíró! Várlak máskor is! BÚÉK! :-)

Periodista. 2018.12.31. 23:51:12

A ragadozó városok egy inger-gazdag, látványos és élvezetes kalandfilm. Sci-finek semmiképp sem nevezném, esetleg fantasy-nak. De a kalandfilm "besorolás" áll legközelebb szerintem a valósághoz. Nekem tetszett.

emmersson 2019.02.04. 18:07:30

Gyenge kritika, tárgyi tévedésekkel...
Na, barátom, te sem olvastad a könyvet!

Argus_ 2019.03.26. 22:16:26

@emmersson: Te meg a posztot nem olvastad. Az ugyanis a FILMRŐL és nem a könyvről szól. Te zseni.

Critic. 2019.05.23. 08:43:06

Látvány cyberpunk film, de annak elsőosztályú.
süti beállítások módosítása