Miért jó film a Jurassic World: Bukott birodalom? [13.]
2018. június 13. írta: Filmflash

Miért jó film a Jurassic World: Bukott birodalom? [13.]

A vélemény-vezér kritikusok már kimondták - nem túl hízelgő - ítéletüket az új Jurassic filmről, ám mi itt a Flash -en elkövetjük most azt a hallatlan impertinenciát, hogy ezzel ellentétes véleményt artikulálunk. Az elején  azért leszögezzük: a Jurassic World 2 nem egy Dosztojevszkij-i mélységekben "érlelt" szépirodalmi gondolatokból merítkező alapmű, mely egyben az évszázad leginkább elgondolkodtató drámája - hihetetlen szellemi útravalóval és eget-rengető színészi teljesítményekkel. Egy egyszerű látványfilm, popcorn-mozi, vagy ha úgy tetszik közönségfilm. És így is kell kezelni. Ez persze rögtön meghatározza jellegét is, ami nem az elgondolkodtatás, vagy mélyen szántó alapigazságok felfedése, különleges emberi érzések boncolgatásával, hanem a szórakoztatás, a lenyűgözés és gondjaink elfeledtetése röpke 128 percre. Ha ebből az irányból "közelítünk" Juan Antonio Bayona dínós kalandfilmjéhez, mindjárt más kritikai koordináták mentén tudjuk értékelni a végeredményt. Mely egyébként szerintünk nem rossz.

jurassic2.jpg

A film tele van izgalommal, számtalan ügyesen filmezett, feszült jelenettel, lenyűgöző képkockával, tetszetős háttérképpel és monumentális scene -nel. Sokan bírálták az alapsztori faék egyszerűségét és logikátlanságait, de ha végig gondoljuk, hogy itt 65 millió éve kihalt dinoszauruszokról van szó, amiket genetikai trükkökkel "teremtettek" a tudósok a semmiből, akkor őszintén szólva ... WTF ... miről  is beszélünk? Számomra, mint néző számára egy látványfilm esetén annyi kell csupán, hogy nagyjából stimmeljen az egész, alapjaiban legyen valósághű és nyűgözzön le izgalmas jeleneteivel, melyeket két órán át kedvemre átélhetek, miközben kétpofára tömöm magamba a popcornt. Nos, EZT maximálisan hozta a Jurassic World idei része, sőt ennél valamivel többet is. Tökéletesen kikapcsolt vagy két órára és kifejezetten jókedvűen távoztam a moziból, olyan élményekkel, melyeket aztán a hazaúton kitárgyalhattam a családtagjaimmal. 

Egyébként meg hozták karaktereiket a főszereplők is: a marcona, férfias őshüllő-idomárt, vagyis az ügyeletes "tökös fickót" Chris Pratt és a szexi őslénypark vezetőt Bryce Dallas Howard. (Aki amúgy tényleg baromi szexi szerintem.) Kettejük kapcsolata mindvégig - ahogyan az első részben is - a kölcsönös vonzalom és a szexuális évődés határán mozogva egyszerre bizalmas és távolságtartó, fenntartva annak lehetőségét, hogy kiteljesedjen a dolog, de azt is, hogy akár örökre megszűnjön. Így szurkolunk is nekik, meg kíváncsiak is vagyunk arra, mikor lesz már végre valami köztük. A mellékszereplőket is jó érzékkel választotta meg Bayona: a betoji számítógépes srácot, aki mellett bárki bátor hősnek érezheti magát - még a tisztelt popcorn-zabáló néző is - és a talpraesett állatorvos leányzót, aki beszólásaival határozottan növeli a film "humor-értékét". 

jurassic1.jpg

Ami az izgalmakat illeti, tetszetős a sok inger: egyszerre menekülni a láva-kitörés és a dínók elől (asszem ilyen még nem volt) és küzdeni a gonoszok csapata ellen. Az azért nagy kár, hogy az öregedő, de még mindig jó formában lévő és karizmatikus Jeff Goldblum csak nyúlfarknyi szerepet kapott a filmben. Sokat emelt volna az egészen, ha jobban bevonják a sztoriba. Magával a történettel nem szeretnék túl sokat foglalkozni: valóban egyszerű és valóban akadnak benne kisebb nagyobb logikátlanságok, de alapjaiban azért rendben van. 

Nagyon szerettem volna több jelenetet látni a megalodonnal, mert az első részben totál lenyűgözött hatalmas méreteivel és annak idején utánaolvasva elképedtem azon, hogy valóban léteztek a tengerekben 30 méteres giga-cápák. Sajnos azonban ezúttal spóroltak a megjelenítésével, bár a végén a hullámban úszó, emberek felé közeledő megalodon látványa hihetetlen volt. Az is jót tett volna film zárásának, ha kapunk valamiféle csattanót, vagy meglepetést, de ez is elmaradt. (Minimális spoilerrel, zárójelben megjegyezném: a dinoszauruszok és emberek együttélése elvetélt, naiv, szürreális, sőt helyből kudarcra ítélt gondolat. Viszont tény, hogy valóban felveti egy érdekes folytatás lehetőségét.)

Mindent egybevéve nekem tetszett a Jurassic World Bukott birodalom, de az tény, hogy nem egekig érő elvárásokkal ültem rá be a moziba. Ha szimpla látványfilmként értékeljük, szerintem megéri a 70% -ot, vagyis a Filmflash minősítési rendszerében a 3,5 csillagot. Ezzel pedig igenis "jó filmnek" számít. Bátran ajánlom mindenkinek, aki kikapcsolódásra és izgalmakra vágyik. csillagok_3esfel.jpg

belyegkep_vegso.jpg

A film MAFAB adatlapja itt olvasható!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmflash.blog.hu/api/trackback/id/tr1514045472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2018.06.14. 14:48:11

Na, végre egy normális kritika!

Terézágyú 2018.06.14. 14:49:18

"okan bírálták az alapsztori faék egyszerűségét és logikátlanságait, de ha végig gondoljuk, hogy itt 65 millió éve kihalt dinoszauruszokról van szó, amiket genetikai trükkökkel "teremtettek" a tudósok a semmiből, akkor őszintén szólva ... WTF ... miről is beszélünk?"

Nem a dínók, az emberek viselkednek ezekben a filmekben úgy, mint egy B (C/D/E/ZS) filmben... és ez a baj.

Deathstick 2018.06.14. 14:49:39

A vízi lény egy mosasaurus volt, tehát nem cápa, a JW filmeket meg már egy jó ideje (a kezdetektől?) trilógiának tervezik/tervezték, szóval nem meglepő a film végi elvarratlanság, de egyetértek, szórakoztató könnyűsúlyú kikapcsolódást jelent és a 2 főszereplő láthatóan jól tud együttműködni.

latino-review.squarespace.com/news/exclusive-jurassic-world-confirmed-as-a-trilogy

Argus_ 2018.06.17. 13:11:09

Nekem is bejött ez a film, nagyon helyesen van megfogalmazva a posztban: " a film egyszerű látványfilm, popcorn-mozi, és így is kell kezelni" Izgalmas, szórakoztató, látványos -- ami az ilyen típusú látványmozik szentháromsága. Aki a legmélyebb érzelmekre vágyik, nézze az Anyegint meg a Háború és békét.
süti beállítások módosítása